علامه تهرانی: راه سلوکالی الله این است.... | ... |
راه سلوک الی الله این است:
اول ترك عادات ورسوم و تعارفات
و دور انداختن امور اعتباري كه سالك را از طىّ طريق منع میكند.
و منظور آنست كه سالك به طور اعتدال در بين مردم زندگى نمايد.
برخی از مردم پيوسته غرق در مراسم اجتماعي بوده و فكر و ذكر آنها دوست يابى بوده و براى حفظ شخصيّت خود از هر گونه آداب و رفت و آمدهاى مضرّ يا بی فائده دريغ نمیكنند و صرفا بر اساس عادت و حفظ آبروى ظاهرى اعتبارى، خود را به سختی میاندازند و چه بسا به ناراحتیهاى سخت دچار میشوند و تحسين و تقبيح عامّه مردم را كه توده عوام هستند ميزان و معيار قرار داده، حيات و عمر خود را بر اين معيار در معرض تلف قرار میدهند و كشتى وجودشان دستخوش امواج متلاطم رسوم و عادات اجتماعي شده هر كجا امواج آداب و اخلاقيّات عمومى حركت كند به دنبال آن روان میگردند، اين دسته از مردم در برابر اجتماع اراده اى از خود نداشته تبع محض میباشند.
در مقابل اين دسته گروهی از مردم هستند كه از جماعت كنار میروند و هرگونه عادت و ادب اجتماعى را ترك كرده خويشتن را عارى از مزاياى اجتماع نموده اند، با مردم مراوده و معاشرت ندارند و در كنج خلوت آرميده اند به طورى كه انگشت نماى مردم شده و به عنوان گوشه نشينى اشتهار يافته اند.
سالك براى آنكه بتواند به مقصد نائل گردد بايد مشى معتدلى بين رويّه اين دو گروه اختيار نمايد و از افراط و تفريط بپرهيزد و در صراط مستقيم حركت كند.
و اين حاصل نمیشود مگر آنكه معاشرت و مراوده را با مردم تا آن مقدار كه ضرورى اجتماعى است رعايت كند.
به طور كلّى میتوان گفت كه سالك بايد در هر امرى از امور اجتماعى نفع و ضرر آن را سنجيده و بی جهت خود را تابع أهواء و آراء توده مردم قرار ندهد.
رساله لب اللباب ص ۱۰۴.
[جمعه 1395-05-29] [ 03:03:00 ب.ظ ] |
فرم در حال بارگذاری ...